Rodzinny Ogród Działkowy
32-600 Oświęcim
Tel. 517 863 390

• UWAGA

Informujemy,że Brama „A” w ROD oraz furtka przy bramie zostają zamknięte od08.11.2022 do odwołania. Parking przy bramie oraz śmietnik będą nieczynne. Wjazd na teren ROD odbywać się będzie tylko bramą „B”, od ul. Ogródkowej. Ruch pieszy do sektora A możliwy będzie tylko furtkami od strony parkingu przy odpadach zielonych.    Ze względów bezpieczeństwa, na czas budowy odcinka drogi S1 prosimy o unikanie poruszania się pieszego, rowerowego czy samochodowego po terenie budowy.

Dziś
Wczoraj
Tydzień
Last Week
Miesiąc
Last Month
Wszystkie

Your IP: 18.116.63.174
2024-04-23 18:27
Współpracują z nami
: P.H.U. Mediator Oświęcim ---- Zakład Usług Komunalnych w Oświęcimiu ----- Starostwo Powiatu Oświęcimskiego ----- Urząd Miasta Oświęcimia ---- Szkółka Drzew i Krzewów Ozdobnych "Kubiczek" Pisarzowice --

Stanowisko Zarządu

Stanowisko Zarządu Rodzinnego Ogrodu Działkowego „Stare Stawy”

w sprawie artykułów autorstwa Bogusława Kwietnia opublikowanych na łamach „Gazety Krakowskiej”

oraz portalu internetowym www.oswiecimnaszemiasto.pl

Szanowni Państwo,

odnosząc się do opublikowanego w dniu 16 października 2020 roku w Tygodniku Gazeta Krakowska” artykułu autorstwa Bogusława Kwietnia, pt. „Awantura o ROD Stare Stawy”, a także analogicznego artykułu zamieszczonego na portalu internetowym www.oswiecimnaszemiasto.pl, pt. „Awantura o działkę w ROD „Stare Stawy”. Zajęli działkę bez słowa wyjaśnienia”, uprzejmie wyjaśniamy, iż opisywana sytuacja nie posiada jakichkolwiek cech sporu, konfliktu tudzież tym bardziej awantury. Niniejszym wskazujemy, iż działając jako umocowany organ na szczeblu Rodzinnych Ogrodów Działkowych, podjęliśmy stosowne czynności wskazane w treści obowiązującej Nas ustawy z dnia 13 grudnia 2013 roku o rodzinnych ogrodach działkowych (Dz. U. 2014, poz. 14). Pragniemy podkreślić, że wykonane przez nas działania stanowiły tylko i wyłącznie następstwo niedochowania w przepisanym terminie koniecznych czynności, leżących po stronie osób bliskich, w tym wypadku małżonki zmarłego działkowca, wskutek których prawo do działki na mocy przepisów powyżej powołanego aktu prawnego wygasło, stając się tym samym własnością Ogrodu.

Jednocześnie zaznaczenia wymaga fakt, iż przeważająca część informacji przedstawionych w przygotowanych materiałach prasowych zawiera szereg nieścisłości, pozostaje w niezgodzie z rzeczywistym stanem faktycznym, a co niezwykle istotne stanowi wyłącznie jednostronny przekaz opisywanej sytuacji. Jako zarząd wskazujemy, iż pomimo upływu terminu do zgłoszenia stosownego roszczenia oraz nieokazania się pełnomocnictwem występowania w imieniu swej matki Rozalii Kuwik, niezwłocznie udzielaliśmy odpowiedzi na kierowaną do tutejszego Biura Zarządu korespondencję przez Panią Annę Tomalik.

W ocenie zarządu sporządzone w niniejszej sprawie artykuły pozostają również w sprzeczności z regulacją zawartą w przepisach ustawy z dnia 26 stycznia 1984 roku Prawo prasowe (Dz. U. 1984, Nr 5, poz. 24), godząc tym samym w wyrażoną w niej naczelną zasadę staranności oraz rzetelności dziennikarskiej. Wypracowane dotychczas w praktyce dziennikarskiej zasady, ponad wszelką wątpliwość nakazują w imię staranności zbierania i wykorzystywania materiałów prasowych zweryfikowanie ich treści u osób, których dotyczą oraz w co najmniej jeszcze jednym dodatkowym źródle. Niestety przedstawiony w przygotowanym materiale obraz wydarzeń spowodował dopuszczenie do społecznego obiegu informacji nieprawdziwych i niepodlegających sprawdzeniu w żaden inny możliwy sposób. W odniesieniu do powyższego, wskazujemy, że Zarząd podjął już stosowne kroki w tym zakresie i wystąpił do Redaktorów Naczelnych z wnioskiem o sprostowanie.

Z wyrazami szacunku,

Zarząd ROD Stare Stawy